Aanvullende technieken


Moxatherapie

Moxa-therapie is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het woord 'moxa' is afgeleid van het Japanse woord Mo Cu San, wat bijvoetkruid of artemisia vulgaris betekent. Bijvoetkruid is het hoofdbestanddeel van de moxa sigaar.

 

Moxa heeft een verwarmende werking en het kruid kan op verschillende manieren gebruikt worden. In mijn praktijk werk ik vaak met een sigaar van moxa, die ik vlak boven de huid laat branden. Soms gebruik ik het gedroogde kruid dat ik in torentjes op de huid plaats, vaak met daaronder een schijfje gember.

Een belangrijke eigenschap van moxa is dat het langzaam maar heftig brandt, zodat er veel hitte in een geconcentreerde vorm vrijkomt.

 

Hierdoor kan moxa op een diep niveau de energie deblokkeren en weer laten stromen. De warmte van moxa-therapie wordt vaak als zeer prettig en ontspannend ervaren. 

De toepassing van moxa-therapie hangt af van de aard van de klacht.

Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, kan moxa een heilzame werking hebben. Het kan verlichting bieden bij blessures, gewrichtspijnen en reumatische klachten, ook kan moxa-therapie lokaal ingezet worden bij botbreuken en littekens. De plaatselijke doorbloeding wordt bevorderd waardoor het lichaam zich sneller herstelt.

Tijdens de zwangerschap kan moxa gebruikt worden om het kindje te laten draaien in het geval van een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald.


Cuppingtherapie

Ik zet cupping in om meridianen te behandelen en de functies van bepaalde acupunctuurpunten te beïnvloeden.
Vuur-cupping is één van de aanvullende technieken die ik toepas in combinatie met Shiatsu-massage.

Ik werk met glazen cups die door middel van vuur verwarmd worden en die zo een vacuüm zuigen op de huid. De zuigende werking van de cup creëert ruimte in het lichaam waardoor het lymfesysteem en de doorbloeding gestimuleerd worden, het heft stagnaties in de qi-doorstroming op waardoor spierknopen weer ontspannen en circulatie van vloeistoffen beter mogelijk is.

 

 

Daarnaast is het een effectieve methode om beginnende verkoudheid of griep te behandelen.

Afhankelijk van de diagnose kies ik acupunctuurpunten en/of lichaamszones om de cups te plaatsen. Ik kan vervolgens verschillende technieken toepassen, bijvoorbeeld door de cup op één plek te laten staan, ik kan olie gebruiken om 'glijdend' te cuppen of 'op en af cuppen' waarbij ik in hoog tempo de cups plaats, van de huid haal en opnieuw plaats.

Na de behandeling zijn blauwe, rode en soms paarse plekken normaal, deze verdwijnen na verloop van een aantal dagen vanzelf, gelijk met de klachten.

 

Shiatsu Eibergen

Lariksweg 6

7151 XW Eibergen

email: info@shiatsueibergen.nl

tel: 06 5329 2010